Όταν οι εποχές αλλάζουν, όλα τα παιδιά γιορτάζουν


Categories :

Ένα από τα σημαντικότερα έργα για παιδιά του αείμνηστου Τάκη Χρυσούλη παρουσιάζει φέτος η Θεατρομάθεια. Το έργο συμμετοχικού θεάτρου με θέμα τον αρχαίο μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, που εξηγεί γιατί αλλάζουν οι εποχές, έχει τίτλο: “Όταν οι εποχές αλλάζουν, όλα τα παιδιά γιορτάζουν” και παρουσιάζεται σε οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία της Αττικής και της Περιφέρειας.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ

Δυο μούσες η Μελπομένη και η Θάλεια αγαπούν τα παιχνίδια με το χρόνο και μας γυρνάνε στην εποχή του μύθου της Δήμητρας και της Περσεφόνης, για να τον γνωρίσουμε. Τότε, που παντού ήταν μόνο άνοιξη. Η θεά της γης Δήμητρα, αποκτάει την κόρη που τόσο πολύ ήθελε. Αλλά η ομορφιά της Περσεφόνης, θαμπώνει τον Πλούτωνα. Γι’αυτό εκείνος καταστρώνει σχέδιο για να την πάρει στο βασίλειό του και να την παντρευτεί. Σε αυτό τον βοηθάει κι ο Κάκης το στριγγλοπούλι. Όταν τα πλάσματα της φύσης πουν στη Δήμητρα τι έχει γίνει, αυτή αφήνει όλη τη φύση να μαραθεί. Ο Θεός Δίας με τη βοήθεια των παιδιών βρίσκει τελικά τη λύση και δίνει εντολή να μοιράζεται ο χρόνος στη μέση. Έξι μήνες η Περσεφόνη θα επιστρέφει στη μητέρα της και τότε η γη θα ανθίζει και θα καρπίζει και τους άλλους έξι θα βασιλεύει στον Άδη και τότε θα έχουμε χειμώνα και φθινόπωρο. Από τότε οι εποχές άρχισαν να αλλάζουν κι όλα τα παιδιά γιορτάζουν.

Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι ότι κατά τη διάρκειά του τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στα επί σκηνής δρώμενα. Μέσα από τη συμμετοχή τους αυτή κατακτούν τη γνώση βιωματικά, κατανοούν ευκολότερα τον γνωστό μύθο της Δήμητρας και Περσεφόνης, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, διευρύνουν την αντίληψη αλλά και τις αισθήσεις τους και αφομοιώνουν τις πραγματικές του αξίες.

Τάκης Χρυσούλης

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μελπομένη: μούσα της τραγωδίας. Μας γυρίζει μαγικά πίσω στον χρόνο
Θάλεια: μούσα της κωμωδίας μαζί με την αδελφή της αναζητά τον μύθο των εποχών.
Θεά Δήμητρα: αποκτάει την κόρη που πάντα ήθελε, την Περσεφόνη. Όταν ο Πλούτωνας την αρπάζει, θυσιάζει ακόμα και την ισορροπία της φύσης για να τη φέρει πίσω.
Περσεφόνη, η κόρη της Δήμητρας, που με την ομορφιά της θαμπώνει τον Πλούτωνα.
Θεός Πλούτωνας. Ο άρχοντας του κάτω κόσμου και της αφθονίας, που θέλει για γυναίκα του την Περσεφόνη
Κάκης το Στριγγλοπούλι, ο άπληστος, φτερωτός υπηρέτης του Πλούτωνα, γίνεται αστείος υπηρετώντας τον και προσπαθώντας να πάρει από αυτόν δώρα, χωρίς όμως επιτυχία.
Θεός Δίας. Μετά από πολλή σκέψη θα βρει τη λύση για την Περσεφόνη και θα μοιράσει το χρόνο του έτους μεταξύ της μαμάς Δήμητρας και του Πλούτωνα.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Θεωρούμε ότι η ελληνική μυθολογία παρέχει ένα ανεξάντλητο υλικό και έναν θησαυρό που οφείλουμε να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο, προωθώντας τη γνώση και την υψηλή αισθητική. Επιλέξαμε τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης για τη διαχρονική αξία του και τα ασύγκριτα συμβολικά του στοιχεία που μέσω εύπλαστων και αναγνωρίσιμων σχημάτων «περνάνε» άμεσα μηνύματα στα παιδιά. Η αναζήτηση του ανθρώπου πάνω στην αέναη εναλλαγή των εποχών, ο κύκλος της δημιουργίας και η ισορροπία του σύμπαντος, αναδεικνύονται αρμονικά μέσα από την απλή δομή του μύθου. Και αυτός γίνεται ακόμα πιο προσιτός μέσα από τον σύγχρονο τρόπο προσέγγισης της θεατρικής πράξης, με φαντασία, παιχνίδι και συμμετοχή των παιδιών. Τα παιδιά με την ενεργό συμμετοχή τους κατακτούν τη γνώση βιωματικά, κατανοούν ευκολότερα τον γνωστό μύθο της Δήμητρας και Περσεφόνης, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, διευρύνουν την αντίληψη αλλά και τις αισθήσεις τους και αφομοιώνουν τις πραγματικές του αξίες.

Η απλότητα, ο σύγχρονος τρόπος προσέγγισης, η χαρά της θεατρικής φαντασίας και του παιχνιδιού, τα παιδιά που πρωταγωνιστούν σαν πλάσματα της φύσης κατά τη διάρκεια της παράστασης, «ξετυλίγουν» τα νοήματα του μύθου.

Τάκης Χρυσούλης

Συντελεστές

Πληροφορίες

  • Καθημερινές παραστάσεις κατόπιν προγραμματισμού.
  • Στα σχολεία που προγραμματίζουν την παράσταση στέλνουμε Φάκελο Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Ιδανική επιλογή και για γιορτές με γονείς λόγω της ενεργούς συμμετοχής των παιδιών
  • Κρατήσεις: 2109025025, theatromathia@gmail.com

Συνεντεύξεις/ άρθρα/ αναφορές στη Θεατρομάθεια


Πείτε μας τη γνώμη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *