Ποιοι ειμαστε

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικού Θεάτρου Θεάματος "Θεατρομάθεια" ιδρύθηκε το 2001 από τον αείμνηστο ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα, Τάκη Χρυσούλη, με σκοπό την προώθηση της ιδέας του παιδαγωγικού θεάτρου στην ελληνική κοινωνία.

Το ΙΝ.ΠΑΙ.ΘΕ.ΘΕ για να πετύχει το σκοπό του: α) δημιουργεί πρωτοποριακές θεατρικές παραστάσεις για διάφορα γνωστικά θέματα και για κάθε ηλικιακή ομάδα κοινό β) διενεργεί θεατροπαιδαγωγικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο γ) δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό μέσα από έρευνα και εφαρμογή διεθνών θεατροπαιδαγωγικών τάσεων και δ) διευρύνει τις δραστηριότητές του με εκδόσεις, εκπομπές ραδιοφώνου και το διαδίκτυο.

Στόχος του ΙΝ.ΠΑΙ.ΘΕ.ΘΕ είναι η δημιουργία αξέχαστων θεατρικών εμπειριών για παιδιά που απελευθερώνουν τη φαντασία, αναπτύσσουν τη σκέψη κι εμπνέουν παιδιά και εκπαιδευτικούς ώστε η θεατρική πράξη να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας μάθησης.

Το ΙΝ.ΠΑΙ.ΘΕ.ΘΕ. καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να είναι οι παραστάσεις του προσβάσιμες για όλους. Ειδικά σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και όσα ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Γι’αυτό ως σήμερα δόθηκαν παραστάσεις: για το Άσυλο Ανιάτων, για τα βαρέως πάσχοντα του Νοσοκομείου Παίδων κ.ά.

Οι παραστάσεις μας, δίνουν ευκαιρίες για δραστηριότητες αφομοίωσης και συσχετισμό με τη διδακτέα ύλη μέσα από φάκελο εκπαιδευτικού υλικού που τις συνοδεύει.

Σημαντική καινοτομία του ΙΝ.ΠΑΙ.ΘΕ.ΘΕ. είναι η δημιουργία του συμμετοχικού θεάτρου για παιδιά (participatory theatre) που αποτελεί χρηστικό εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια των σύγχρονων παιδαγωγών. Τα έργα γράφονται ειδικά για να εξυπηρετούν το στοιχείο της συμμετοχής και της παιδαγωγικής. Το ένστικτο της μίμησης, έμφυτο στα παιδιά, τα βοηθά να εξερευνήσουν και να σχηματίσουν εικόνα για τον κόσμο που τα περιβάλλει μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της θεατρικής πράξης.

Σταθμός στην πορεία της Θεατρομάθειας αποτελεί το 2002, όπου παράλληλα με τις παραστάσεις θεάτρου ξεκινά και τη παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών θεάτρου για παιδιά στο Ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, δράση που διήρκησε έως το 2006. Για τη δράση του αυτή, βραβεύτηκε με το Σταυρό της Αποστολικής Διακονίας για το πολιτιστικό έργο.

Σήμερα η Θεατρομάθεια μπορεί να καμαρώνει ότι πρωτοπορεί τόσο στο θέατρο για παιδιά όσο και των ενηλίκων με στόχο να αναδείξει την παιδαγωγική και ουσιαστικά ψυχαγωγική διάσταση του θεάτρου.

Για τη σύγχρονη ομάδα της Θεατρομάθειας
Αλίκη Κατσαβού

Φωτογραφικό κολαζ από παραστάσεις της Θεατρομάθειας
Εικόνα έργου

Μια σταλιά ουράνιο τόξο...

Η φωτιά έκαψε το δασάκι και τα ζωάκια θέλουν να φέρουν πίσω τη βροχή για να το σώσουν
(Ηλικίες 3-7 ετών)

Σκυλοπατούσες στο διάστημα

Σκυλοπατούσες στο διάστημα

Οι πλανήτες, οι αστροναύτες αλλά και τα σχήματα με τη σκυλίτσα Έλικα
(Ηλικίες: 2,5-6 ετών

Ευτυχία είναι ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι σου

Ευτυχία είναι ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι σου

Σε παραγωγή των Εκδόσεων Άγκυρα ζωντανεύει επί σκηνής το παραμύθι αυτό που είναι γεμάτο αισιοδοξία και γέλιο
(Ηλικίες: 3 ετών και πάνω)

Social Networks

Γνωρίστε την ομάδα

 • Φωτογραφία Αλίκης Κατσαβού

  Αλίκη Κατσαβού

  Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Θεατρομάθειας.

 • Φωτογραφία Κώστα Βουτσά

  Κώστας Βουτσάς

  Ο μεγάλος πρωταγωνιστής σκηνοθετεί και παίζει στην παιδική σκηνή


Επικοινωνία

Η Θεατρομάθεια στα Social Media:

Τι λένε για μας

 • Τόνια Παπατριανταφύλλου - Γ.Γ. Β/βάθμιας, Β΄ Αθήνας


Διαδώστε μας!

Μοιραστείτε τη σελίδα μας στο αγαπημένο σας social media